Тези личности са известни, красиви и успешни, но не изпитват притеснение да признаят публично, че страдат или са страдали от едно или друго психично заболяване, като по този начин вдъхват кураж на другите.

1. Леонардо Ди Каприо, Обсесивно-компулсивно разстройство - Леонардо ди Каприо още като дете е страдал от обсесивно-компулсивно разстройство, което се отключва отново по време на снимките на "Авиаторът". "Гримьорът и асистентът ми да ме водеха до снимачната площадка и знаех, че си казват "О Боже, ще ни трябват десет минути, за да го заведем до там, защото той трябва да се връща и да стъпва на онова, да докосва вратата и да влиза и да излиза пак. Това буквално ме подлудяваше през цялото време. Продължи месеци след снимките, и още."

2. Брад Пит, Депресия - "Борех се с депресията, не знам, не това десетилетие - може би беше миналото. Но това също така те кара да откриеш кой си. Виждам го като обучителен опит, също както един семестър: "Този семестър аз специализирах в депресия. Правех едно и също всяка нощ и вцепенявах себе си докато заспя - една и съща рутина. Не можех да дочакам да се прибера и да се скрия."

 

3. Елън Дедженеръс, Депресия - "Всичко, от което някога съм се страхувала, ми се случи. Загубих предаването си. Бях непрекъснато нападана. От положението, в което изкарвах куп пари, правейки комедия, стигнах до положение, в което не изкарвам никакви пари. Когато напуснах студиото, след 5 години упорита работа, знаейки че са се отнесли с мен неуважително по единствената причина, че съм гей, просто изпаднах в дълбока, дълбока депресия."

4. Адам Лавин, Хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието - "Когато си чух диагнозата, не се изненадах, защото в гимназията имах проблеми с концентрацията. И си мисля как сега хората забелязват състоянието ми, във всекидневието ми на възрастен. Когато не мога да внимавам, наистина просто не мога да внимавам."

5. Хейдън Пенетиър, Следродилна депресия - "Има голямо неразбиране - има много хора, които си мислят, че това не е нещо реално, че е само в главите им. "О, просто хормони" , омаловажат го. Но това е нещо напълно неконтролириуемо. Наистина болезнено и наистина страшно и жените имат нужда от много подкрепа."

6. Кери Фишър, Биполярно разстройство - "Понякога не ти се иска да си човекът, който си. Не искаш да разваляш купоните на приятелите си. А аз нямах избор. Държала съм хората на телефона по осем часа. Когато съм в период на мания, пътят е ясен. Знаете, летя на гребена на вълната, но всичко започва да се случва прекалено бързо. Губя връзка с хората. Изреченията ми нямат смисъл. Не мога да спя, не може да се разчита на мен."

7. Джим Кери, Депресия - "Бях на Prozac дълго време. Може да ми е помогнало да изляза от задръстването малко, но хората остават на него завинаги. Трябваше да спра в един момент, защото осъзнах, че, както знаете, всичко е просто окей."

8. Дейвид Бекъм, Обсесивно-компулсивно разстройство - "Отивах в хотелска стая. И преди да мога да се отпусна, трябваше да местя всички брошури и всички книги в чекмедже. Всичко трябваше да е перфектно."

9. Гуинет Полтроу, Следродилна депресия - "Беше ужасно, беше точно обратното на това, което се случи, когато се роди Епъл. С нея бях на седмото небе. Не можех да повярвам, че не е същото. Мислех, че просто означава, че съм ужасна майка и ужасен човек."

10. Кари Фишър, Биполярно разстройство - "Понякога не желаеш да си този човек. Не желаеш да организираш вечеря. И нямах избор. Държах хората на телефона по 8 часа. Когато манията ми се засилва, това е един вид ясна пътека. Знаете, летя високо над планината, но започва да става прекалено бързо. Нямам възможност да се свържа. Моите изречения не звучат логично. Не правя връзка и не мога да спя, не съм надеждна."

11.Джоан Роулинг, Депресия - "Никога не съм и помисляла да се срамувам от това, че съм страдала от депресия. Никога. Какво срамно има? Минах през наистина трудно време и съм доста горда, че успях да се измъкна."

12. Елтън Джон, Булимия - "Веднага щом казах "имам нужда от помощ", знаех, че ще се оправя и бях решен да се оправя. Но беше такова облекчение да успея да го кажа."

13. Джон Хам, Депресия - "Честно ли? Антибепресантите помагат! Ако можеш да промениш химията на мозъка си достатъчно, за да мисли "искам да стана сутринта; не искам да спя до следобед. Искам да стана и да отида да свърша нещата си, и да отида на работа и ..." Да нулираш авто метъра си и да стартираш двигателя си!"

14. Джаред Падалеки, Депресия - "Удари ме сякаш торба с тухли. Имам предвид, че бях на 25. Имах собствено тв шоу. Имах кучета, които обичах и тонове приятели, бях обожаван от фенове и бях щастлив с работата си, но не бях разбрал какво е това; не винаги има логика имам предвид. Не се случва единствено на хора, които не могат да намерят работа или не могат да се впишат в обществото и страдат от депресия понякога."

15. Анджелина Джоли, Депресия -  "Чувствах, че отивам в много мрачна посока и не бях способна да ставам сутрин, така че се записах на нещо, което да ме принуждава да бъда активна."

16. Деми Ловато, биполярно разстройство - "Спомням си как седях с мениджъра си и семейството си и обсъждах с тях за това доколко да говоря за проблемите, с които се справям. Знаех, че има две опции: можех или да разговарям за ограничението си на рехабилитация и да се надявам, че ще отшуми, или да говоря за това и да вдъхновявам хората да търсят помощ за своите проблеми, и точно това направих."

"Проектът Открито за психичните разстройства се финансира в рамките на Програма БГ 07 Инициативи за обществено здрав по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014"

Източник: Bored Panda

 


 

Здравните новини

P&HВижте последните новини в здравната сфера и обективни коментари и анализи на събитията без предразсъдъци. Прочети още ...

Външна оценка на качеството

ЦЗПЗ координира Националната система за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории. Вижте още ...